خلاصه بیانات حضرت آیت الله تقوایی حفظه الله تعالی چهارشنبه19/10/97
مسجد باب الحوائج علیه السلام
عملِ نافع
مولا امیرالمومنین علیه السلام میفرماید: « اِعْمَلُوا وَ اَلْعَمَلُ يَنْفَعُ » تا جایی که میبینید عمل نفع دارد،.عمل کنید. حضرت میخواهد بفرماید که فرصت نیست، عمر مثل برق میگذرد. انسان باید با تمام وجود به طرف هدفش حرکت کند کوتاهی نکند، نقصان ها را برطرف کند ، ما هر چند وقت یکبار باید اعمال و راه خود را بازبینی کنیم، حواسمان به زیادتها و نقصانها باشد، زیادتها و نقصانها یعنی اینکه آدم ببیند راهش چگونه بوده است، در این به بعد چطوری خواهد بود. آن روایت میفرماید: « «رَحِمَ اللّهُ اِمْرَاً عَلِمَ مِن أینَ وَ فی أینَ وَ إلی أینَ» » خدا رحمت کند مردی را که بداند از کجاست به کجا میرود و در کجا قرار دارد.« بَلِ الْإِنْسانُ عَلي نَفْسِهِ بَصيرَةٌ».
لطافت روح
چطور روح خود را لطیف کنیم؟ یک راه آن ذکر است. همین امشب شب توسل به امام زمان عجل الله تعالی فرجه شریف است. این کار را اگر توانستید انجام دهید. نماز و دعای استغاثه به امام زمان عجل الله تعالی فرجه شریف روی پشت بام معجزه است، به شرطی که پشت بام مشرف نباشد؛ در حیاط یا در هر فضای باز معجزه می کند ارتباط با امام زمان عجل الله تعالی فرجه شریف در لطافت روح خیلی اثر دارد. امام زنده است، دل را لطیف میکند. برای همین امام (ره)میفرماید: با یکی از این سه معصوم به خدا تقرب بجویید، یا وجود نازنین رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم یا امیرالمومنین علیه السلام یا امام زمان عجل الله تعالی فرجه شریف. با یکی از اینها دلتان را متوجه خدا کنید، «اَللَّهُمَّ اِنّی اَتَوَجَّهُ اِلَیکَ بِنَبیِّکَ نَبیِّ الرَّحمَةِ وَ اَهلِ بَیتِهِ صلی الله علیه و آله». توسل دل را لطیف میکند. گریه برای اهل بیت و خدا دل را لطیف میکند. سخن گفتن با ملائکه دل را لطیف میکند. اگر در خانه عود بسوزانید، اجنه و شیاطین و ارواح خبیثه بیرون میروند، ملائکه جمع میشوند. اگر در خانه قرآن بخوانید، ملائکه نازل میشوند. زیارت عاشورا بخوانید، جامعه بخوانید، زیارت اهل بیت بخوانید ملائکه میآیند.
سنگینی ظاهر
چگونه اعمالمان را الهی کنیم؟ ما نمیتوانیم که دائم در حال نماز باشیم، خواب داریم، خوراک داریم، … ولی میتوانیم خوابمان را خدایی کنیم، میتوانیم خوردن مان را الهی کنیم، میتوانیم نماز مان را الهی کنیم. یک نماز جماعت مغرب و عشأ آن شب را برایت شب قدر میکند. اگر غسل هم کردی، شب قدر تو کامل میشود. یک غسل بکن برو به طرف عبادت. میخواهی بخوابی یک راهی به طرف خدا باز کن، ذکر، زیارت یا قرآن بالاخره یک جور خودت را وصل کن. دلیل اینکه ما ناتوان و ضعیفم، این است که توجه مان به ظاهر وجودمان زیاد است. ظاهر وجود ما سنگین است، ثقالت دارد. چون ثقالت دارد زندانی است و هیچ کاری نمیتواند بکند. در همه چیز ضعیف است؛ در ورزش ضعیف است، در درس خواندن ضعیف است. اما اگر با باطن وجودمان ارتباط برقرار کنیم، هم ورزشمان فرق میکند و هم سلامتیمان فرق میکند هم درسمان.
حلقه وصل
یکی از بهترین مواضعی که می شود با باطنمان ارتباط برقرار کنیم موقع خوابیدن و بیدار شدن است. چون خواب در واقع مردن است، خواب یعنی به طرف عالم باطن رفتن، خواب یعنی به طرف عالم آخرت رفتن. در نتیجه موقع خواب بهترین موقع است برای اینکه چشم بصیرت تو باز بشود. حلقه وصل این عالم به عالم آخرت موقع خواب است، ما متاسفانه آن را خراب میکنیم. فرمود: 1. وضو بگیرید، 2. مسواک بزنید، 3. رو به قبله بخوابید، 4. روی دست راست بخوانید، 5. تسبیحات حضرت زهرا سلام الله علیها بخوانید، 6. آیتالکرسی بخوانید، 7. حمد بخوانید، 8. آیه شهد الله بخوانید، 9. توحید و 10. صلوات. فرمود ما اهل بیت این ده تا کار را موقع خواب ترک نمیکنیم و اگر ترک کردیم از اهل بیت نیستیم. بالاخره از اهل بیت شدن خیلی دردسر دارد؛ « سَلْمانُ مِنّا أَهْلَ الْبَيْتِ» «لَيْسَ مِنَّا مَنْ لَمْ يُصَلِّ صَلَاةَ اللَّيْلِ»؛ کسی که نماز شب نخواند از ما نیست. لذا موقع خوابمان را دریابیم این آیه کشف « اللَّهُ وَلِيُّ الَّذينَ آمَنوا يُخرِجُهُم مِنَ الظُّلُماتِ إِلَى النّورِ » را بخوانید.
مراقب باشیم دیر نشود
آقا میفرماید تا زمان دارید، فرصت را از دست ندهید. خوب دقت کنیم به این روایت، میفرماید: اگر کاری را دیر شروع کردی دیگر به موقع نمیرسی. میدانید یعنی چه؟ مثلا اگر وارد عرفان شدی ولی به موقع نرفتی و شصت سالگی و هفتاد سالگی رفتی؛ گفتی حالا زود است، زود است، این دیگر فایده ندارد. بعد انسان هر چه میخواهد عمل انجام بدهد، دیگر پیر شده و رو به افول است اعضا و جوارحش یاری نمیکند. دانشمندان میگویند تا سن بیست و پنج سالگی بدن رشد میکند ولی بعد از بیست و پنج سالگی بدن رو به افول میرود. خوش به حال شما که سنتان پایین است، ما گذراندیم و خراب کردیم، فردا دیگر نمیتوانیم عمل کنیم. هرکاری میکنیم باید اینجا انجام بدهیم. شروع کنید به اینکه جزء اصحاب آقا باشید. مقام معظم رهبری فرمودند: به زودی در تلآویو نماز میخوانیم، ولی یکدفعه میبینیم آقا آمد ولی ما در خانه خواب هستیم. واویلا! آقا آمد و با اصحابش به طرف عربستان برای فتح سرزمین اسلامی رفتند. ولی ما در خانه افتادیم، آن موقع دیگر فایدهای ندارد. خیلی روایت عجیبی است که می گوید اگر یک وقت شروع نکنی دیر می شود، دیگر نتیجهای که میخواهی نمی گیری.
زبان سرخ
ما یک نکته را همیشه غافلیم فکر میکنیم، زبان عمل نیست آنقدر عادت کردیم در صورتی که در روایت مبارکه میفرماید: بیشترین عضوی که در قیامت مردم از دستش مینالند، همین زبان است. زبان سرخ سر سبز میدهد بر باد. با این زبانت چه کار میکنی؟بدترین اعمال مال این زبان است و بالاترین عملها هم به همین زبان تعلق پیدا میکند. « أَفْضَلَ اَلْجِهَادِ كَلِمَةُ عَدْلٍ عِنْدَ إِمَامٍ جَائِرٍ ». بالاترین اعمال یک کلمه عدالت پیش امام ظالم است. ببینید زبان چه کار میکند. لذا میفرماید « اِعْمَلُوا وَ اَلْعَمَلُ يَنْفَعُ وَ اَلدُّعَاءُ يُسْمَعُ ». آیا ما خود را مناجاتخوان بار آوردهایم.
منزل اول توبه
عرفا سه منزل اصلی گفته اند. یک توبه که برای مبتدیهاست. دوم متوسط ها هستندکه راهشان جهاد و ذکرشان هم ذکر یونسیه است. سوم منتهین هستند، اینها راهشان اخلاص و توحید است؛ ذکرشان هم «لا اله الا الله» و «هو الله الذی لا اله الا الله»… و ذکرهای توحیدی است. ذکر و فکرت بشود اسماء و صفات خدا، ذکرت بشود امام زمان عجل الله تعالی فرجه شریف وردت بشود امیرالمومنین علیه السلام. اینها اسماء الحسنی است.
«و التوبه ترفع» توبه منزل اول است. ما در همین منزل ضعیف هستیم. امام زینالعابدین علیه السلام روزی پنج هزار بار استغفار میکرد. من نمیگویم خودم میتوانم، شما هم لازم نیست. بالاخره زندگی داریم نمی توانیم پنج هزار بار استغفار کنیم، ولی میتوانیم استغفار بکنیم. بعد از نماز عصر استغفار بکنیم، خدا سحرها توفیق بدهد اهل استغفار و اهل توبه باشیم. خودمان را اهل توبه کنیم. روایت مبارک از امیرالمومنین علیه السلام است، یک فردی کار اشتباهی کرد، بعد گفت استغفرالله، حضرت گفت مادرت به عزایت بنشیند، فکر کردی گناه کردی و گفتی استغفرالله کافی است؛ این اصلا ریا است و این بدتر است. گناه کردی اول باید حقوقی که از بین بردی را به جا بیاوری مثلا اگر نماز و روزه واجب دارید. قضا کنید حتی در روایت مبارکه دارد که خدا از ما انتظار دارد، نمازهای مستحبی که نخوانده ایم را اگر تعدادش را هم نمیدانیم انقدر قضا کنیم تا یقین کنیم که چیزی به گردن ما نیست. ببینید خدا چقدر عاشق ماست
غذای روح
امیرالمومنین علیه السلام میفرماید: که من تعجب میکنم از شما به غذای ظاهریتان اهمیت میدهید ولی به غذای روحتان، به غذای جان و هستی خود اهمیت نمیدهید. ما ظاهر مان هم از روح سیراب میشود، آن وقت حواسمان به غذای روح مان نیست. «واسع فی فکاکها» برای آزاد کردن نفست تلاش کن. «کما تسعى فی طلب معیشتک فانّ نفسک رهینة بعملک» چطور برای زندگی مادیت تلاش میکنی، همانطور برای باطنت تلاش کن. میفرماید تو رهین عملت هستی. مراقب عملت باش گاهی اوقات میشود انسان یک کار کوچک که فکر میکند هیچی نیست، انجام میدهد و یک قطعه سیاه در قلب او ایجاد میشود و این نقطه سیاه در دلش بزرگ میشود، بزرگ و بزرگ میشود تا تمام قلبش را سیاهی میگیرد. عاقبت به شر میشود. حواسمان را جمع کنیم، نگوییم این چیزی نیست. از آن طرف گاهی اوقات میشود یک کار کوچک خوبی انجام میدهی و یک نقطه سفیدی در قلبت ایجاد میشود و تمام قلب و وجودت را پر میکند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
دوست دارید به بحث ملحق شوید؟نظرات خود را با ما در میان بگذارید!